Település:
Somogy megye, Fonyód

Létrehozva:
2022-02-02 09:46:51


Sipos-hegyi kilátó


Hamarosan ismét megnyitja kapuit a Sipos-hegyi kilátó.

A Balaton partján egyedül erről a helyről látható tiszta, páramentes időben teljes hosszában Közép-Európa legnagyobb állóvize, a Balaton.

"Maga a fonyódi hegy valóságos kis múzeuma a Balaton történetének s minden tekintetben megérdemli a részletes megtekintést. Egyúttal a Balaton környékének egyik leggyönyörűbb üdülőhelye s talán innen a legszebb a Tapolcai-medence vulkáncsoportjának képe. Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!" /Cholnoky Jenő 1870-1950 földrajz professzor, egyetemi tanár, akadémikus, a Balaton-kutatás kimagasló egyénisége, az egyetemes földrajztudomány nemzetközi hírű tudósa és népszerűsítője, a Balaton nagy szerelmese/A Sipos-hegy története:

Sipos József a Csehiben lakó Szentes testvérektől vette meg 1868-ban a hegytetőről egészen a Fő utcáig lenyúló saroktelket, amelyen akkor még pince és szőlő állt. A fonyódi kettős kúp keleti csúcsát ebben az időben nevezték el Sipos-hegynek. Régebben a kilátót, mely 1987-ben épült, Postás-kilátóként jelölték, és a turisták egyik legkedveltebb kilátó- és pihenőhelye volt, ahonnan csodálatos és páratlan balatoni táj tárul elénk. Ha felmegyünk a kilátóba, amelyet egyébként akadálymentesen kialakított sétautakon közelíthetünk meg, akkor Keszthelytől egészen Balatonkeneséig láthatjuk az egész Balatont. A Sipos-hegyen kellemes erdei utakon haladva egy erdei tornapálya is megtalálható, ahol megmérettethetjük tudásunkat és megmozgathatjuk végtagjainkat.
A Sipos-hegy kőzete, a vulkáni működés eredményeként megszilárdult bazalt, a környék legfőbb útépítő köve lett. A Balaton déli partján ez az egyetlen bazalthegy.

A Sipos-hegy gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Főbb fafajtái a csertölgy és a virágos kőris. De ebben a zöldövezeti rendeltetésű erdőrészben sok kocsányos, kocsánytalan tölgyet, cserfát, mezei juhart, mezei szilt, közönséges borókát is találhatunk. Ami az állatokat illeti, a Sipos-hegy erdeje bővelkedik énekesmadarakban. Többek között találkozhatunk itt erdei pinttyel, barát cinegével és poszátával, szürke légykapóval, erdei szürkebeggyel, vörösbeggyel, feketerigóval. Hallhatjuk a kakukk, a fülemüle énekét, az erdei fülesbaglyok és macskabaglyok huhogását, valamint a fekete harkályok, a kis- és nagy fakopáncsok kopogtatását is. Az erdő apró lakói még az európai sün, vakond, közönséges denevér; rágcsálók közül a közönséges erdei egér és a mókus. A rovarok, csigák és a pókok rendjéből kis szentjánosbogárral, a közismert hétpettyes katicabogárral, szarvasbogárral, éti csigával és a koronás keresztespókkal találkozhat a figyelmes látogató. Őszi időszakban kormos-, dolmányos-, vetési varjak, hollók köröznek, kárognak a ködös hegyen csendben álló csupasz fák ágai felett.

 

 

 

Cím: 8640 Fonyód, Hóvirág utca 17.          

NYITVATARTÁSI REND (A Sipos-hegyi kilátó esetében):


Előszezon:

Március 1. – április 30. – Hétvégenként: 10:00 – 17:00
Május 1. – május 31. – Hétvégenként: 10:00 – 18:00


Főszezon:

Június 1. – augusztus 20. – Naponta: 10:00 – 20:00
Augusztus 21 – augusztus 31.
– Naponta: 10:00 – 18:00


Utószezon:

Szeptember 1. – szeptember 30. – Hétvégenként: 10:00 – 18:00
Október 1 – október 31.
– Hétvégenként: 10:00 – 17:00

November 1. – november 30. – Hétvégenként: 10:00 – 15:00


Szezonon kívül:

December 1. és február 28. között a téli időszakban a kilátó ZÁRVA tart!

 

Belépődíjak

Felnőtt: 500 Ft/fő/nap
Diák/nyugdíjas: 200 Ft/fő/nap

Látásban, hallásban, mozgásban korlátozottaknak igazolvány birtokában  ingyenes!

Fonyód kártyával rendelkezőknek ingyenes!

 

 

Forrás:

balatontravel.hu

szallas.hu

Képek: i.szalas.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »