Település:
Somogy megye, Fonyód

Létrehozva:
2022-02-02 10:30:00


Várhegyi Széplátó


A Várhegyi Széplátó felújítási munkálatok miatt most zárva tart, de remélhetőleg hamarosan újra látogatható.

Fonyód a Balaton déli partján két gyönyörű dombra épült kisváros. A 232 méter magas Várhegy és a mellette álló 207 méter magas Sipos-hegy szigetként emelkedik ki a környező Nagy-Berek lapos, vizenyős rétvilágából. A hegyek vulkanikus eredetűek, és a veszprémi part tanúhegyeivel egy időben, jóval a Balaton születése előtt alakultak ki.

 

 

A Várhegyi kilátó rövid története

A fonyódi Várhegyen 2011. évben új, négyszintes, faszerkezetű kilátó épült körpanorámás kilátással. A kilátót Fonyód Város Önkormányzata építtette. Tervezte – idősebb Lőrincz Ferenc Ybl díjas tervező elképzelése alapján – ifjabb Lőrincz Ferenc. Kivitelezte a budapesti Mester-Építő Kft. A kilátót 2012. január 1-től a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. üzemelteti. 
Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. április 26-án a kilátónak a "VÁRHEGYI SZÉPLÁTÓ" nevet adta.

 

A kilátó a Várhegy 231 méter magas csúcsán egy Árpád kori földvár – viszonylag ép – maradványaira épült. Első emelete a terepszinthez viszonyítva 3 méter magasan van. A második emelet 6 méter, a harmadik emelet 10,5 méter és a negyedik emelet 14 méter magas. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 méter. Az antennatartó árboc magassága 48 méter.


A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, jó időben a Tihanyi félszigeten túl is ellátni. Déli és keleti irányban a Nagyberek és a Külső-Somogy teljes területe jól belátható. A Várhegyen felújított ösvények, utakon pihenők, uzsonnázó padok, információs táblák mentén haladhatnak a túrázók.

 

„A nyári verőfényben pompázó hegytetőn, melyről a Balaton tündéri vidéke csaknem teljesen belátható, vígan folyt a tánc, a várdomb aljában pezsgett, szikrázott az ifjú élet... A kitűnő fogásokban bővelkedő pazar ebéd az erdőben felterített hosszú asztalokon lett felszolgálva." Gruber János: Egy fonyódi juniális, 1878

 

A kilátót körülölelő erdőben kellemes túrautak vannak, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát. Ez hozzájárul a balatoni élővilág megfigyeléséhez, környezeti és kulturális ismeretek bővítéséhez. Az erdőben kijelölt tűzrakó helyek találhatók, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke is.

 

A kilátó és környezete kialakítása során a tervezők és építészek törekedtek a komplex akadálymentesítésre. Ennek során a kilátóépítmény által nyújtott szolgáltatás elérhető bármely fogyatékkal élő számára. A Várhegy végén kialakításra került egy személygépkocsi férőhelyes akadálymentes parkoló, ahonnan akadálymentes gyalogút vezet a kilátóhoz. A mozgásában korlátozottak számára a négyemeletes kilátó első szintjére a feljutást korlátlift segíti.

A kilátó megépítése során kiemelt figyelmet fordítottak a környezet természetvédelmi értékeinek megőrzésére is.

 

 

Cím: 8640 Fonyód, Fáy András utca 15.
NYITVATARTÁS:

 

A Várhegyi Széplátó technikai okok miatt határozatlan ideig ZÁRVA tart!

Normális esetben viszont az alábbi Nyitvatartási időkben fogadnak látogatókat:
május, szeptember, október hónapokban: hétvégenként: 10:00 - 18: 00

június, július, augusztus hónapokban: naponta: 10:00 - 21:00

Csoportok ( 10 fő felett) előzetes bejelentkezés alapján ettől eltérő időpontban is látogathatják.


A kilátó teherbíró képessége:

1.szint: 49 fő
2.szint: 18 fő
3.szint: 14 fő
4.szint: 11 fő


Belépőjegy:

Felnőtt: 150 Ft, Diák, nyugdíjas: 100,- Ft

Látásában, hallásában, mozgásában korlátozott: (Igazolvány birtokában): Ingyenesen


A kilátó viharos időben zárva tart.

 

 

Forrás:

fonyodert.hu

balatontravel.hu

Felső kép: i.szalas.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »