Kategória:
Helyi receptek, Húsok, sültek, pörköltek
Létrehozva:
2022-07-17 10:55:09
Cikk írója:
Léner Szilvia Mária
Harcsapaprikás túrós csuszával

Harcsapaprikás túrós csuszával RECEPT
Hozzávalók / harcsapaprikás
- Zsír, vagy olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 tk liszt
- 1 pohár tejföl
- 70 dkg harcsafilé
- 1 csipet só és bors
Elkészítés / harcsapaprikás
A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük. A harcsát közepes kockákra vágjuk. Egy edénybe olajat öntünk, elkezdjük párolni a vöröshagymát. Közben hozzáadjuk a paprikát, majd a paradicsomot, és együtt párolni. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük(közben ha szükséges, a vizet pótoljuk). A tejfölt simára keverjük a liszttel, és állandó keverés mellett a pörköltalaphoz öntjük. Felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt harcsát. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Kevergetni nem szabad, csak néha megrázogatni. Közben kifőzzük sós vízben a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, és egy kis olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott kaprot, sót, és jól összemelegítjük. Végül a harcsapaprikást és a túrós csuszát együtt tálaljuk.
Hozzávalók / túrós csusza
- 1/2 kg csuszatészta (tört-, vagy kocka tészta, hosszú metélt, szabógallér),
- 25 dkg túró,
- 1 nagy pohár, vagy két kis pohár tejföl,
- szalonna,
- zsír, vagy olaj,
- só.
Elkészítés / túrós csusza
A tésztát sós vízben kifőzzük, közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassú tűzön kisütjük. Egy lábosban kevés zsírt (1 evőkanál) felolvasztunk.
A kifőtt tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és az olvasztott - forró zsírba öntve jól átmelegítjük, hogy össze ne tapadjon. A túrót áttörjük, a tejfölt átkeverjük, hogy kissé folyóssá váljon. A forró tésztát tányérokra szedjük: rá a hideg túró, és a tejföl, majd megszórjuk a sült szalonnával és a forró zsírból is locsolunk rá egy evőkanálnyit.
Tipp1: a tésztát száraz pirítással, enyhén megpiríthatjuk, és csak ezután főzzük.
Tipp2: miután a tésztát átforgattuk a forró zsírban/olajban, hozzáadjuk a túró egy részét, és egy kicsit ráolvasztjuk. Ha a tészta kicsit odakap és megpirul, még finomabb.
Megjegyzés:
Egyre elterjedtebb az édes változat (cukorral/porcukorral megszórva, szalonna nélkül), valamint az édes-sós változat (cukorral és szalonnával).
Forrás:
wikibooks.org
Kép: pixabay.com
Városi magazin cikkek









Helyi látnivalók









Helyi szolgáltatók