Harcsapaprikás túrós csuszával

Kategória:
Helyi receptek, Húsok, sültek, pörköltek

Létrehozva:
2022-07-17 10:55:09

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Harcsapaprikás túrós csuszával


Harcsapaprikás túrós csuszával RECEPT

Hozzávalók / harcsapaprikás

  • Zsír, vagy olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 tk liszt
  • 1 pohár tejföl
  • 70 dkg harcsafilé
  • 1 csipet só és bors

 

Elkészítés / harcsapaprikás

A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük. A harcsát közepes kockákra vágjuk. Egy edénybe olajat öntünk, elkezdjük párolni a vöröshagymát. Közben hozzáadjuk a paprikát, majd a paradicsomot, és együtt párolni. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük(közben ha szükséges, a vizet pótoljuk). A tejfölt simára keverjük a liszttel, és állandó keverés mellett a pörköltalaphoz öntjük. Felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt harcsát. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Kevergetni nem szabad, csak néha megrázogatni. Közben kifőzzük sós vízben a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, és egy kis olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott kaprot, sót, és jól összemelegítjük. Végül a harcsapaprikást és a túrós csuszát együtt tálaljuk.

 

 

Hozzávalók / túrós csusza

  • 1/2 kg csuszatészta (tört-, vagy kocka tészta, hosszú metélt, szabógallér),
  • 25 dkg túró,
  • 1 nagy pohár, vagy két kis pohár tejföl,
  • szalonna,
  • zsír, vagy olaj,
  • só.

 

Elkészítés / túrós csusza

A tésztát sós vízben kifőzzük, közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassú tűzön kisütjük. Egy lábosban kevés zsírt (1 evőkanál) felolvasztunk.

A kifőtt tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és az olvasztott - forró zsírba öntve jól átmelegítjük, hogy össze ne tapadjon. A túrót áttörjük, a tejfölt átkeverjük, hogy kissé folyóssá váljon. A forró tésztát tányérokra szedjük: rá a hideg túró, és a tejföl, majd megszórjuk a sült szalonnával és a forró zsírból is locsolunk rá egy evőkanálnyit.

Tipp1: a tésztát száraz pirítással, enyhén megpiríthatjuk, és csak ezután főzzük.

Tipp2: miután a tésztát átforgattuk a forró zsírban/olajban, hozzáadjuk a túró egy részét, és egy kicsit ráolvasztjuk. Ha a tészta kicsit odakap és megpirul, még finomabb.

Megjegyzés:

Egyre elterjedtebb az édes változat (cukorral/porcukorral megszórva, szalonna nélkül), valamint az édes-sós változat (cukorral és szalonnával).

 

 

Forrás:

wikibooks.org

Kép: pixabay.com

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »